Connotatie is een individuele beleving in een beeldende installatie die de manier van kijken intensiveert en de alledaagse werkelijkheid op hallucinerende wijze in beeld brengt. Met behulp van een vijftal grote lenzen ervaart de toeschouwer hoe het is om opnieuw te kijken náár- en één te worden mét voorbij trekkende beelden in verschillende dimensies. Uiterst vergroot, verkleind of tot hologram omgezet, begeleidt door een geluidsreis van Mats Voshol.

Tijdens het onderzoek werden verschillende opstellingen getest en ontwikkeld: met mensen, met objecten en met de toeschouwer zelf. Daarnaast onderzochten we hoe een non-causale montagelijn van verschillende reeksen beelden het publiek tot associatief denken- en ervaren aan zou zetten. 
De fascinatie voor de kracht van deze non-causale beeldreeksen geïnspireerd op werk van filmmaker Tarkovsky, riep hiermee de vraag op wat de receptuur voor een symbolisch en betekenisvol beeld zou zijn.
Wat voor opmaat, voorwoord of inleiding heeft een beeld nodig om tot volle zeggingskracht te komen. Wanneer neemt het je mee, nodigt je uit tot associaties, zonder dat een verhaallijn je aan de hand neemt? Gedurende de onderzoeksperiode nodigde we ons publiek uit voor verschillende experimenten om dit te onderzoeken. Aan de hand van de feedback ontwikkelde we beeldreeksen die zich steeds gerichter aan de toeschouwer opdrongen.

2017

Concept en Regie
Marinke Eijgenraam

Scenografie
Geartsje van der Zee

Geluidsontwerp
Mats Voshol

Spel
Moriah Dekker en Annet de Ruiter

Productie
Kas Pijs

In samenwerking met
Over het IJ Festival
Schweigman&

Met ondersteuning van
Amsterdams Fonds voor de Kunst