Het onderzoeksproject Tu peux pleurer is ontstaan uit nieuwsgierigheid, grote verwondering en verlangen om de geheimen achter de vurige en explosieve dansvorm Sabar eigen te maken. Een dansvorm waarin trots, zelfverzekerdheid en een flinke dosis blufvermogen je staande moeten houden te midden van de complexe ritmes die jij als danser van de percussionisten vraagt. Gedurende tien ochtenden op het strand van Dakar te Senegal poogde ik samen met mimer Ivar Schutte en danseres Luana van Eekeren de beginselen van de Sabar en haar onmogelijke ritmes eigen te maken.

Echter bleek deze leerschool uit veel meer facetten te bestaan dan enkel het nauwkeurig uitvoeren van de bewegingen op de maat. De reis naar Dakar te Senegal overspoelde ons met culturele inzichten en -ervaringen die een gelaagd pakket aan onderzoekondervindingen en inspiratie opbracht.
Na terugkomst uit Senegal vond er een onderzoeksweek op Nederlandse bodem plaats met een concept waarin een duidelijk potentie ligt voor toekomstig werk.

Tu Peux Pleurer ligt daarmee als werktitel klaar voor het ontwikkelen van een nieuwe voorstelling.
“De gestigmatiseerde Nederlander wordt hierin uitgedaagd om van de therapeutische stoel af te komen en de uitdagingen van het leven met bijbehorende emoties aan de hand van dans en beweging aan te gaan.”

Grote dank aan mijn medereizigers en onderzoekers Luana van Eekeren en Ivar Schutte, onze reisleider Moussa N’diaye en crew en begeleiding vanuit Schweigman&.