Contactimprovisatie. Ofwel: Improviseren van- in- en mét contact.
Inclusief onhandige, niet vloeiende, verre van spectaculaire pogingen tot succes én inclusief onhandige onbedoelde slecht geplaatste aanrakingen.
Een training waarin elke lichaamsdeel als potentieel steunpilaar dienen kan.

Ik ben er weer ingedoken te Servivo Portugal en het heeft bijzonder veel mooie inzichten opgeleverd.

Het blijk niet voor niets dat de term ‘contactimprovisatie’ een dubbelzinnig werkwoordelijk karakter in zich draagt.

De beoefening biedt tastbare metaforen aan die een vergrootglas leggen op je eigen gedrag in wederzijds contact. Alhoewel ik jaren geleden op de dansacademie contactimprovisatie lessen kreeg en in de voorstelling Tussen van Schweigman& avond na avond me door een groep menselijke wormen heen wurmde raak ik opnieuw even verward en een poco paniekerig. Niet wetende of het mijn lichaam is die verwart reageert of dat het mijn geest is die spreekt, komen diezelfde vragen van jaren geleden weer omhoog: waar ben ik ?! hoe werkt dit !? doe ik het goed?
Gedurende de week begin ik opnieuw meer en meer in te zien en te ervaren dat er een subtiele en tactiele taal bestaat die naar verstilde maar heldere en volgbare communicatie leidt.

De week in Servivo zette me er toe een fragiele stap te maken:
Door aanwezig te zíj́n- aanwezig te wórden in de aanwezigheid van een ander.
Hoe meer ik mijzelf toesta om werkelijk naar mijzelf en de ander te luisteren hoe meer ik ontdekken kan wat ik zelf in elke keuze die ik maak te bieden heb, hoe meer ik mijn eigen aanwezigheid in de aanwezigheid van een ander ervaren kan. En daarmee ontdek ik mijzelf.

En dan begint het spel. De ruimte dragen, de andere zien, ontvangen, aanbieden, gezien worden, suggesties doen, de tijd nemen, risico’s nemen, aanwezig zijn.
De twijfel of onzekerheid over juiste of onjuiste benadering en onbedoelde onhandige aanrakingen? Geen moment heb ik daar op die manier meer aan gedacht bij stil gestaan.

‘De leesbare positie als basis’ zoiets kwam in me op.

Servivo! zeker een bezoek waard in Portugal of surf even online naar: https://www.servivo.earth